Почти всеки има куче в дома си. Разбира се, има и такива, които не обичат кучетата, и такива, които имат алергии. Но тези, които имат верен приятел, който тича вкъщи, знаят, че няма по-добър приятел от кучето. В крайна сметка само то може да ви обича с всеотдайна любов. Но мнозина винаги са се чудили как и защо точно кучето е станало приятел на човека и е най-безвредният и полезен домашен любимец? Учените са провели редица изследвания, научили са много и са предали на хората. Тези факти са помогнали на мнозина да разберат, че е прекрасно да имаш толкова добър домашен любимец, който не само никога няма да предаде, но дори може да спаси живота на собственика си.

Хората се отнасят както с кучета, така и с деца. Освен това, благодарение на кучетата, хормоналният фон се променя при хората.

Как кучето се превръща в най-добър приятел

Преди много години прародителят на вълка станал послушен за хората и след известно време станал верен приятел и спътник. Учените се възхищавали толкова много на всички проучвания, че доказали също, че всички способности на кучетата са много повече, отколкото хората са си представяли. Те също така показаха, че не само възрастните кучета, но и кученцата могат да разберат и реагират на жестове, като например намиране на място, където е играчка или където има храна. И те също могат да следят погледа на собственика и да разберат какво иска да каже с този поглед. В крайна сметка изследователите стигнаха до извода, че всички знания и характеристики на кучето не са наследени от вълци, а от факта, че те са започнали да бъдат опитомявани.

Но най-важната причина кучето да се смята за приятел на човека е хормонът окситоцин, който отдавна играе роля в образуването на привързаност при този вид.

Но в самото начало учените искаха да проверят дали окситоцинът ще повлияе на връзките при различните видове. Както се оказа, хормоналният фон при хората и при кучетата е различен преди тяхната връзка и след това. Всички резултати помогнаха да се направи най-смелият извод: ако окситоцинът се увеличава при хората, значи и при животните и обратно.

Изследване, доказващо теорията на учените

Учени проведоха такъв експеримент: те изследваха 30 собственици на кучета, 24 женски и шест мъжки, както и техните животни, 15 женски и 15 мъжки от напълно различни породи и възрасти. Те измерват нивата на окситоцин в урината при хора и кучета, преди и след връзката им. Използва се и контакт с очите. И се оказа, че колкото по-често и по-дълго стопанинът и неговият домашен любимец се гледат в очите, толкова повече се отделя този хормон. По време на втората част от този експеримент учените инжектираха всеки домашен любимец с доза окситоцин и след това го пускаха на собственика и видяха, че след инжектирането кучетата станаха радостни, приятелски настроени и поглеждаха по-често собственика си. След това изследователите установяват, че нивото на окситоцин също се е увеличило при хората.

Известно е, че при жените този хормон се освобождава по време на раждане, кърмене, а също и при контакт с очите на бебето. Установено е, че когато жена – майка дълго време гледа снимка на своя домашен любимец или дете, тя отделя хормон на удоволствието, радостта и приятните емоции.

Всичко това доказва, че кучето е било и е най-лоялният и най-добрият приятел на човека. В крайна сметка колко е прекрасно да се разхождате с домашния си любимец в парка като пролетна сутрин. Също така е приятно да видите радост по лицето на вашия домашен любимец, докато играете навън или у дома. Също така е известно, че при жените този хормон се секретира по време на раждане, кърмене и контакт с очите на бебето. Установено е, че когато жена – майка дълго време гледа снимка на своя домашен любимец или дете, тя отделя хормон на удоволствието, радостта и приятните емоции.

Наскоро учените показаха, че тези хора, които имат куче, са много по-здрави и щастливи от тези, които нямат.

Защо кучетата се считат за идеални животни? Има няколко факта, които доказват това.

  • ако редовно разхождате кучето, можете да подобрите физическата си подготовка;
  • когато се разхождате с домашния си любимец, можете да се срещате и да общувате с нови интересни хора, а също така да намерите приятели;
  • дайте на кучето си цялата любов, тогава то ще ви отговори по същия начин, само че в пъти повече.
  • кучетата помагат на хора с психологически разстройства, травми;
  • хората, които имат куче имат по-ниско кръвно налягане от тези, които нямат куче;
  • любителите на кучета се възстановяват по-бързо, по-често оцеляват след инфаркт;
  • дори децата на собствениците на кучета са по-малко склонни да се разболеят и да пропуснат училище.

В допълнение към всичко това кучето е източник на голяма радост, което е най-важният плюс. В края на краищата кучето може да ви разсмее след тежък работен ден и ако искате, винаги и по всяко време можете да го прегърнете. И нещо няма да ви развесели сутрин като подскачащо куче с каишка в зъбите, бързо размахано с опашка с големи горящи очи в очакване на дългоочакваната разходка с вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *