Когато котка упорито ни събужда в 5 сутринта, за да бъде нахранена незабавно, или нагло се изтяга на клавиатурата на компютъра, въпреки че току-що сме започнали да вършим спешна работа, мисълта неволно се прокрадва, че това животно изобщо не отчита никого . Истина ли е?

LUX-DOGS реши да разбере дали е вярно, че котките са егоисти

Нощта след тежък работен ден. Просто лягате на дивана в хола, за да гледате вълнуващ филм. Но тогава любимото котенце се спуска по корем и поставя пухкаво дупе точно пред екрана. Не й пука, че в крайна сметка сте уморени и искате да си починете. Ето това е егоизъм! Или не?

Те мислят само за себе си Много любители на котките признават, че техните домашни любимци са егоисти и понякога дори нахални. “.

Котките са любопитни и искат да знаят какво ядем и пием,. Те пренебрежително се обръщат, въпреки че току-що са молили за храна, сякаш са на път да умрат от глад.

Те изискват внимание, но веднага се обръщат и си тръгват, вдигайки гордо опашката си. И няма нужда да ги хващате и стискате, когато не са в настроение. В най-добрия случай те ще се обърнат и ще избягат, в най-лошия случай ще трябва да лекувате раните си от одраскване.

Ссладките котенца идват в нашето легло и се чувстват удобно. Например на възглавница, до лицето. Или лягат така, че трябва да се изместите до ръба. Но не се опитвайте да протестирате, иначе ще съжалявате и сами ще поискате прошка.

Бутат предмети от рафтовете и масите, защото, виждате ли, те пречат на прехода им или се простират в цялата им височина.

Дори помежду си те се държат като убедени индивидуалисти (да не говорим за кучетата, които също са членове на семейството). Те отнемат играчките и деликатеси,те им демонстративно заемат леглата им.

Накратко, да, котките са своенравни, независими и действат предимно в свой интерес.

Защо е така?

Няма смисъл да очакваме чист алтруизъм от котките. В крайна сметка самите ние сме отчасти виновни за факта, че те имат такъв характер. По-скоро не ние, а нашите предци.

Хората постепенно завладяват територии, които първоначално са принадлежали на диви животни. Малко от тях се осмеляват да се приближат до човешките селища. Първо е кучето, което бързо осъзнава, че за вярна услуга може да получи храна, така че е по-добре да разпознае собственика в лицето на човека.

Котките също са се опитомили, но те са разглеждали обитаването на хората не като притежание на „висше същество“, а като място, където се намира лесна плячка. Забравяме, че нашите домашни любимци произлизат от диви горски котки (Felis silvestris) – самотници по природа, които никога не са влизали в ята и не са се подчинявали на никого. Като цяло хората дори не се опитват да опитомяват котките, вярвайки, че няма нужда да ги хранят – в края на краищата те не носят полза на домакинството. Е, освен че хващат мишки.

И така се е случило, че в продължение на 10 000 години котките не са станали верни приятели на човека. Защо, за бога? Въпреки че, разбира се, те са успели да съжителстват с нас и са придобили определени социални умения, за да оцелеят. Например те забелязали, че децата плачат и викат силно, исквайки храна и решили да направят същото.

Котките се грижат за нас!? Как?

И това също е вярно. Котките са много чувствителни към нашето емоционално състояние, притесняват се, когато сме тъжни или тревожни, и идват да ни утешават.

Те ни предупреждават за опасностите. Известни са много случаи, когато домашните любимци събуждат собствениците със силно мяукане, съобщавайки за земетресение, пожар, изтичане на газ и спукване на водопровод.

Те споделят храна с нас – носят мишки, птици и гущери и се чудят защо крещим. Има версия, че те просто искат да запазат плячката си в резерв. Но защо тогава я поставят на прага на стаята или дори в леглото? Собствениците на котки многократно разказват как разглезени апартаментни котки им носят парче месо или котлети.

Котките ни лекуват. Научно е доказано, че честотата на котешко мъркане (20-140 Hz) има благоприятен ефект върху здравето ни. Електрическото оборудване, използвано от рехабилитационни терапевти и физиотерапевти, работи със същата честота.

Много хора споделят, че котките действат като аналгетици. Лягат на болно място и болката отшумява.

Те следват нашия режим. Ако останем до късно, те мяукат укорително, напомняйки ни, че е време за сън.

Те ни забавляват, което също е много важно. Разбира се, котката се забавлява или усъвършенства ловните си умения. Но как можете да останете безразлични, гледайки котешките трикове и шеметните им номера!

Няма значение дали играе, яде, седи до прозореца или спи спокойно. Обичаме ги просто защото са такива. Въпреки че понякога те наистина са пълни егоисти. ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *