След като решите кой изпит по английски да вземете, следващата стъпка е да се подготвите за него. 

Какъвто и изпит да сте избрали, не е достатъчно само да имате високо ниво на английски език. 

Също така трябва да знаете какво включва изпитът, какви техники ще ви помогнат да го преминете и какво да очаквате докато го правите. 

Ето 7 съвета за изпити по английски език.

1. Запознайте се с формата и съдържанието на изпита.

Повечето изпити са разделени на различни части (говорене, слушане, четене, писане и т.н.). Разберете предварително колко части има вашият изпит, от колко раздела се състои всяка част, какво съдържа – и по същество – колко време имате, за да ги завършите.

Друга информация, която ви е необходима: Колко пъти ще чуете слушанията? Наказва ли се неправилно изписване на думите например? Губите ли точки за грешен отговор? По-специално, не забравяйте, че може да се наложи да прехвърлите отговорите си в лист за отговори преди края на изпита.

2. Упражнявайте се предварително

Без значение колко добър е английският ви, ще имате много по-голям шанс да се справите добре на изпита, ако го практикувате първо. Налични са минали документи за повечето изпити, за да можете да се упражнявате у дома. Уверете се, че сте разпределили времето си според указанията за изпита, за да свикнете да работите под напрежение.

3. Учете се от грешките си

Твърде често, когато решавате тест или изпитна задача, е хубаво да маркирате отговорите си, за да видите колко сте направили правилно. Отбележете грешките си, особено ако сте склонни да правите едни и същи отново и отново, и разберете, защо сте сгрешили. 

Това само по себе си е ценен урок и ще ви гарантира, че ще подобрите своя речник и ще разберете много повече от задачата, отколкото бихте могли иначе.

4. Използвайте онлайн ресурси

Ако се явявате на изпитите IELTS, TOEFL, GMAT, SAT или CPE, идеалният начин да гарантирате успех е да си проправите път през MyEnglishLab, който не само ви позволява да практикувате онлайн с видео уроци и интерактивни дейности, но предлага и съпроводено обучение, с темпо и честота, които вие контролирате. 

Уебсайтове като Flo-Joe също предлагат много практики за изпитите в Кеймбридж и IELTS.

5. Разберете какво се тества на самия изпит

Може да изглежда, че граматиката и речникът са всичко, което се тества, но имайте предвид, че уменията също често се оценяват. На изпит за писане помислете за типа текст, който трябва да напишете и кой би бил читателят, тъй като това ще диктува стила и формалността на езика, който използвате. 

На изпит за говорене, помислете какво ви питат и какво се иска от вас. Може да имате от следните въпроси: Опишете любимата си храна? Разкажете история? Обяснете даден процес? и т.н.

6. Използвайте техники на изпита

Както при всеки тест, който включва повече от обикновени знания, изпитите по английски (и особено изпитите на Кеймбридж) се основават на редица умения и техники .

Например, в частта за четене обикновено е най-добре първо да прочетете основния текст, за да получите цялостна представа за съдържанието, преди да прочетете придружаващите въпроси, ключови думи и намирането на грешните отговори. 

В секцията за слушане, използвайте първото слушане, за да намерите частта от текста, която съдържа отговора, който търсите, а втория път, за да го определите. В частта за писане се уверете, че обмисляте идеи и най-напред направете опростен план, по който да се водите.

7. Четете, слушайте, говорете и гледайте 

Вие взимате изпита, за да тествате и да докажете нивото си на английски език, но не винаги можете да се насладите на процеса, подготвяйки се за него. Създайте си навик да слушате музика на английски и да изучавате текстовете на песните. 

Слушайте подкасти и гледайте видеоклипове, телевизионни програми и филми изцяло на английски. Опитайте се да намерите партньор за обмен на опит, практикувайте езиковите си умения онлайн и четете колкото се може повече английски текстове във всякакъв формат. 

Тази статия е изготвена в партньорство с ACC Bulgaria. ACC обучава и подкрепя своите ученици от Първи клас до изпитите SAT, TOEFL, CAE, IELTS, FLYERS, MOVERS и много други. Всеки курсист на ACC получава безплатна помощ при кандидатстване.

Източници:

7 tips for English exams to help you prepare

10 best practices for tackling English language exams

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *